Soms hopen we iets aan onszelf te veranderen.

  • We hebben overweldigende gedachten en emoties waarin we lijken te verdrinken.
  • In ons levensverhaal komen we op een kantelmoment.
  • We voelen niet dat we het leven leiden dat we echt willen leiden.
  •  Plotseling komt er een pijnlijke herinnering van misbruik naar boven.
  • Je hebt een zware periode achter de rug en wil dit verwerken; een persoonlijk verlies, verandering van werk -en levenssituatie, enzovoort.
  • We zien het allemaal niet meer zitten en zien zelf geen uitweg meer.

Soms hopen we iets aan anderen te veranderen, zoals onze kinderen, partner, familielid of vriend(in).

  • De andere persoon heeft volgens jou last van een psychisch problematiek, waardoor de conflicten of moeilijkheden nooit stoppen.
  • De communicatie loopt niet vlot tussen jullie.
  • Jijzelf hebt nooit de erkenning, appreciatie, liefde gekregen van de ander die je nodig had.
  • Je hebt nood aan advies en ondersteuning omdat een familielid fysiek/mentaal/psychisch beperkt is, chronisch ziek is of op sterven ligt.

 

Wat kan ik jou aanbieden?

Als klinisch psychologe werk ik vanuit een integratief perspectief. Er zijn verschillende wetenschappelijke therapieën ontwikkeld, die elk op een evenwaardige manier een oplossing bieden. Aansluitend bij jouw vraag, klachten en persoonlijkheid wordt de gepaste behandelingswijze gekozen.

 

Integratieve psychotherapie geeft aandacht aan

Psyche ( gedachten, herinneringen, levensbeschouwing, visie, waarden, overtuigingen,...)

Emotie ( gevoelens, ervaringen,...)

Gedrag ( handelingen, acties, patronen,...)

Lichaam ( medisch, lichaamsbewustzijn, energie,...)

Omgeving ( familie, partner, vrienden, werk,...)

Zingeving (spiritualiteit, existentiële vragen)

 

Tijdens het eerste gesprek luister ik naar jou. Wat zijn jouw verwachtingen en wensen? Wat houdt de therapie in en past dit bij mij?

 

Wanneer je beslist hebt om met de therapie verder te gaan, dan gaan we samen op zoek naar concrete doelen of wensen waar rond we de verdere sessies opbouwen. Ook als je enkel op zoek bent naar emotionele ondersteuning, kan dit de richtingwijzer zijn. Weet je het niet? Geen probleem, dan gaan we samen op zoek naar jouw vraag. Tijdens de sessies keren we regelmatig terug op dit plan en evalueren we samen het verloop van de therapie.

De behandeling steunt op jaren wetenschappelijk onderzoek. En het vertrekt ook vanuit jouw kwaliteiten, krachtbronnen, verwachtingen en engagement. We gaan aan de slag met jouw (levens)verhaal, doen gerichte oefeningen omtrent jouw vraag. En leggen we een verbinding tussen ons lichaam, gedachten en emoties. Dit zorgt voor een diepgaande en duurzame integratie.

 

Integratie en schaduwwerk

Schaduwwerk komt uit de Jungiaanse analyse en is een belangrijke techniek bij integratie.

Vaak denken we dat we weten wie we zijn, hoe we ons moeten gedragen om gelukkig te zijn of welke visies wij belangrijk vinden in het leven. Maar vele delen van onszelf zijn onderdrukt, gekleineerd, geminimaliseerd, genegeerd geweest of niet ontwikkeld door anderen en/of wijzelf.

 

Via schaduwwerk komen we in contact met andere stukken van onszelf die we op het eerste zicht beangstigend, vreemd, ongewenst of onbelangrijk vinden. Psychische problemen worden vaak opgelost doordat we deze delen gaan waarderen en integreren in ons leven.
Integratie helpt ons om een gelukkiger mens te worden, voor onszelf en voor anderen.
Integratieve psychotherapie kan je helpen om deze delen van jezelf te ontdekken en te integreren.

 

Korte geschiedenis

Wat is integratieve psychotherapie en interactionele vormgeving?  En wat betekent integratie?

Integratieve psychotherapie is de vrucht van de 20ste eeuw, waarbinnen er verschillende therapiestromingen tot ontwikkeling zijn gekomen. Momenteel zijn er vier grote stromingen wettelijk erkend; de psycho-analyse, de cognitieve gedragstherapie, cliënt-centered-experiëntiele therapie en de contextueel-systemische therapiestroming. Daarnaast zijn er nog vele andere therapievormen zoals de gestalttherapie, bio-energetica, de psychosynthese, Jungiaanse analyse enzovoort. Deze therapiestromingen hadden hun eigen scholen, onderzoekscentra en waren lange tijd in conflict met elkaar. Allen beweerden de enige therapiestroming te zijn die dé waarheid in petto had.

Aan het einde van de 20ste eeuw en begin de 21ste eeuw kwam de integratieve psychotherapie in de opmars. Deze therapievorm integreert alle bestaande therapiestromingen en benadrukt dat elke therapievorm één deel van de waarheid bevat. Samen kunnen ze het gehele spectrum van de mens beschrijven, onderzoeken en omvatten.

Integratieve psychotherapie staat voor een integrale en holistische denkwijze.

Zowel het objectief meetbare als subjectieve ervaringen, individueel gerichte als collectieve perspectieven, persoonlijke als transpersoonlijke visies worden omarmd in deze psychotherapievorm.

Referenties

Vleugels H. & Van den Bosch B..(2008). Veranderende denkbeelden in de psychotherapie. Interactionele vormgeving in actie.Standaard uitgeverij/Antwerpen.

Wolf S. & Zweig C..(2004). Omgaan met je schaduw. De kracht van verboden gevoelens en verborgen talenten. Servire.

 

 

Klik hier om een afspraak te maken.

 

Ben jij op zoek naar psychotherapie in Gent?

Elfi Maassen

De Pintelaan 347

9000 Gent

0493 13 44 59

praktijk.elfi.maassen@gmail.com

logo-ontwerp-final-cut-small-internet